English Vinglish


HİNT FİLMLERİ
English Vinglish
İMDB Puanı: 7,9
Oyuncular: Sridevi,  Adil Hussain
Yıl 2012
KONUSU: Shashi iki çocuklu bir annedir. Kızı yedinci sınıfa gitmektedir. Küçük çocuk evde kendisi ile beraberdir. Küçük çocuğuyla ilişkisi iyi olan Shashi’nin maalesef kızıyla arası pek de iyi değildir. Kocası ve kızı, Shashi’yi İngilizce bilmediği için hep küçümsemektedirler. Okula veli toplantısına babası katılmadığında kız annesini götürmek istememiştir. Götürdüğünde Hint olan öğretmenin Hintçeyi çok iyi bilmediği için İngilizce konuşmayı tercih ettiği için Shashi problem yaşamış ve etrafta herkesin İngilizce konuştuğunu fark etmiştir. Eşi Shashi’yi sadece evde güzel yemek yaptığı için görmek istemektedir ve onun bir birey bir eş olduğunu saygı gösterilmeyi, değer verilmeyi ve ilgi gösterilmeyi hak ettiğini görmezden gelmektedir. Shashi çok güzel ladoo tatlısı yapmaktadır. Yaptığı tatlıları satmaktadır. Eşine bunlardan bahsetmeye çalıştığında, eşi heyecanını paylaşmak yerine, bence bu işi bırakmalısın gibi sözler sarf etmiştir. Shashi’nin severek yaptığı tek şeyi elinden almak istemektedir.

Bir gün Shashi’nin New York’taki kardeşi, kızının düğünü için arar ve onları düğüne davet eder. Shashi önden gidecek diğerleri birkaç hafta sonra gelecektir. Bu durum Shashi’yi çok korkutur. Eşi destek olmak ve rahatlatmak yerine onu umursamamaya devam eder. Shashi korka korka yola çıkar ve bir çılgının (Amitabh Bachchan) yanında yaptığı rahatlatıcı yolculuktan sonra kardeşine kavuşur. Gittikten sonra düğün hazırlıkları başlar. Bu arada dil bilmediği için bazı kötü olaylar başına gelir Shashi’nin New York’ta. Sonra karşısına bir ilan çıkar, dört haftada İngilizce konuşmayı öğrenin. Shashi bu ilana başvurur ve İngilizce öğrenmeye başlar. Sınıfını ve öğrenmeyi çok sever. Arkadaşlarından bir Fransız Shashi ile özel ilgilenmektedir. Sınıf arkadaşlarıyla Shashi bir aile gibi olurlar. Shashi her gün evden gizlice kimseye haber vermeden çıkar ve kursuna katılır. Her şey yolunda giderken final sınavının düğün gününde olduğunu öğrenir. Bir tercih yapması gerektiğini düşünür. Ailem mi sınavım mı?

Uzun süre İngilizlerin sömürgesi olan Hindistan’da ana dilin ne durumda İngilizcenin ne durumda olduğunu da tüm gerçekliğiyle görüyoruz filmde. Film konu olarak basit gibi görünse de pek çok farklı ve önemli konuyu irdeliyor. Karı kocanın birbirine saygı duyması gerektiğini, isteyince her şeyin kolaylıkla başarılabileceğini, tanıdığın takdirde kendinden çok farklı insanlarla iyi ilişkiler kurulabileceğini, Hintlilerde her şartta aileye/eşe sadakati anlatıyor.


Çok güzel bir film. Çocuklara uygun değil zaten ilgilerini çekebilecek bir konuda değil. Diğer hint filmlerine göre kısa süreli olsa da, uzun bir film 134 dakika. İlk dakikadan itibaren kopmadan izleyebileceğiniz bir film. Eşine ve kızına çok sinir olduğumu söylememe gerek yok tabii ki. Çok güldüğümüz yerler de oldu çok ağladığımız yerlerde oldu. Klasik güzel hint filmlerinden. Her duyguyu yaşatıyor film boyunca. Tabii ki şarkılar ve danslar da var. Filmin sonunda Shashi’nin yaptığı sınav konuşması güzeldi. Filme misafir oyuncu olarak katılan ünlü Hintli aktör Amitabh Bachchan filme renk katmış gerçekten. Uçaktaki bölüm çok güldüğümüz kısımlardandı. Tüm oyuncular başarılıydı. Başroldeki Sridevi bu filmde oynadığında 50 yaşındaymış.  Bunu söylemeden geçemeyeceğim.


Hoş bir filmdi fakat boş bir film değildi.İzlemenizi tavsiye ediyorum.
 
Benim Puanım: 8,5
 
 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder