Kosgeb Hibe Başvurusu Nedir ve Nasıl Yapılır…

Kosgeb Hibe Başvurusu Nedir ve Nasıl Yapılır…

KOSGEB hibe desteği başvurusu yeni bir işyeri açmak isteyen girişimcilerin KOSGEB’e başvurarak alabilecekleri karşılıksız para desteğidir. Yani bir saat tamircisi açmak istiyorsanız, son bir yıldır bu işle ilgili bir işyeriniz olmadıysa ve böyle bir işletmeyle ortaklığınızda yoksa bu destek için başvurabilir ve karşılıksız olarak giderleriniz için para desteği alabilirsiniz. Nasıl mı?
1.      KOSGEB Hibe Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeni girişimci desteği olarak tanımlanan hibe destek programı, girişimcilik olayının desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve kurulacak işletmelerin kurulum aşamalarına destek olma amaçları gütmektedir.
KOSGEB Hibe desteğine başvuru nasıl yapılır. Aşağıda başvuru aşamaları maddelenmiştir.

1. Aşama; Uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak
2. Aşama; Başvuru Formunu Doldurmak
3. Aşama; Başvuru formu ile birlikte istenen belgeleri ilgili KOSGEB birimine teslim etmek

Kosgeb hibe fırsatlarından biri olan yeni girişimci desteğinden yararlanmak isteyenlerin öncelikle yapması gereken, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılım sağlamalarıdır. Bu eğitimler KOSGEB tarafından düzenlenebildiği gibi başka kamu kurumlarınca düzenleniyor ve KOSGEB tarafından yürütülüyor ya da onaylanıyor olabilir. Yani bazı eğitimler KOSGEB birimleri tarafından verilebilirken başka kurumlarca düzenlenen eğitimler KOSGEB tarafından onaylanabilmektedir.
2. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Nedir?
İşyeri açmak isteyen vatandaşa, işyeri kurmak ve yönetmek konusunda yönlendirici ve eğitici bilgilerin verilen eğitimdir. Otuz iki saat sürmektedir. Eğitimlerde günlük maksimum sekiz saat ders olmaktadır. Yayınlanan eğitim programlarına baktığımızda toplamda dört nadiren beş gün sürdüğü görülmektedir. Bazı eğitimlere farklı açıklama ve şartlar konmuş olsa da eğitim genel katılıma yani herkese açık ve ücretsizdir.
Uygulamalı Girişimcilik eğitimini tamamladıktan sonra KOSGEB hibe başvurusu yapılabilir. Girişimcilik desteği başvurusu için eğitim dışında taşınması gereken bir şarta daha vardır.
Faaliyet alanında son bir yıldır çalışmayanlar başvuru yapabilir. Başvuru yapacak kişinin girişimcilik yapacağı faaliyet alanında bir işletmesinin son bir yıldır bulunmaması gerekmektedir. Yani saat tamirciliği yapmak istiyorsanız son bir yıldır bu tarz bir işyeriniz ya da böyle işyerine ortaklığınız olmaması gerekir.
3. Girişimci Hangi Konuda Ne Kadar Destek Alabilir?
KOSGEB her işyerine destek veriyor mu diye düşünenler varsa aşağıdaki linkten destek verilen faaliyet alanlarını inceleyebilirler.
http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/179/desteklenen-sektorler-nelerdir
Uygun alanda başvuru yapan girişimcinin alabileceği belirli limitler vardır. Kurulum için kosgeb hibe olarak 2000 TL ödemektedir. Ayrıca kurulduktan sonraki 24 ay içinde alacağı ofis donanım, yazılım ve makine desteği için de 18.000 TL hibe olarak verilmektedir. İşletme giderleri olarak da kira personel ücreti başlıkları altında 30.000 Tl KOSGEB hibe desteği vardır.
Eğitim şartını gerçekleştirdiyseniz yapmanız gereken başvuru formunu ilgili siteden doldurup çıktısını almak.
Başvuru formunu doldurmak ya da incelemek isteyenler için linki aşağıdadır.
http://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Giri%C5%9Fimcilik/2017.03.16_YEN%C4%B0_G%C4%B0R%C4%B0%C5%9E%C4%B0MC%C4%B0_DESTE%C4%9E%C4%B0_BA%C5%9EVURU_FORMU.pdf 
Başvuru formunu doldurarak diğer belirtilen belgelerle birlikte ilgili KOSGEB birimine teslim ederek başvurularını tamamlayabilirler.
4. Başvuru Formu Dışında Hangi Belgeleri Götürmeliyim?
Başvuru formu doldurularak çıktı alındıktan sonra aşağıdaki belgelerle birlikte ilgili KOSGEB birimine teslim edilmelidir.
  • İmza beyannamesi(Notere gidip imza beyannamenizi alabilirsiniz)
  • Satın alınacak ofis malzemeleri yazılım teçhizatı makine ekipman için alınan fiyat teklifleri
  • Girişimcinin özel bir durumu olması durumunda bu durumu gösterir belge
Başvurular KOSGEB ilgili biriminde ön incelemeden geçer. Bu aşamayı başarıyla atlatanlar Kurula iletilir. Kurul değerlendirir ve sonucu başvuru sahibi girişimciye bildirir.
Kosgeb yeni girişimci desteğinden yararlanmak için başvuru şartları yanında başvuru sonrası kabul edilmesi gereken şartlar da vardır. Bunlardan ilki, başvurunuz onaylanırsa aşağıdaki linkte görebileceğiniz taahhütnameyi doldurup imzalamanız ilgili KOSGEB uzmanına onaylatmanızdır.
Ayrıca başvuru formunda beyan ettiğiniz şekilde işyerinizi 6 ay içinde açmanız gerekmektedir. Son olarak açtığınız işyerinizi KOSGEB veri tabanına kaydettirmeniz şarttır.
Bu işlemleri gerçekleştirdiyseniz aşağıda nasıl hazırlayacağınız görebileceğiniz bir link verdiğimiz ödeme talep paketini Kuruma sunmanız gerekmektedir. Ödeme talep paketi sizin almak istediğiniz parayı Kurumdan talep etmenizin son aşamasıdır.
http://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/KOSGEB_Odeme_Talep_Formu_Girisi_27_08_2013.swf
Peki ödemenizi aldıktan sonra Kurum sizi kendi halinize mi bırakacak. Tam olarak bırakmayacak aslında. Şöyle ki açtığınız işyerini üç yılsonu kontrol edecekler. Bu kontrollerin ilk ikisi yılsonunda veri tabanındaki e-vergi sorgulamalarından olacak. Uzmanlar üçüncü yılsonunda sizi işyerinizde ziyaret ederek İşletme izleme raporu hazırlayacaktır. Eğer beyan ettiklerinizi gerçekleştirdiyseniz ve işyeriniz aktifse yani hala hayattaysa sorun yok demektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder