Hint Filmlerini Seviyoruz. Neden mi?


Hint Filmlerini Seviyoruz. Neden mi?

Hint filmleri coşkulu şarkılarıyla, kolları bile geometrik şekillere sokan ilginç ve eğlenceli danslarıyla hepimiz için eğlenceli filmler olmuştur. Ülkemizde son yıllarda Hint filmi izleyicisi giderek artış göstermiş, süre olarak çok uzun olmasına karşılık daha fazla tercih edilir olmuştur. Hindistanın en ünlü aktörlerinden Aamir Khanın oynadığı “Lagaan – Bir Zamanlar Hindistanda” filminde olduğu gibi 234 dakika süren örnekleri bile heyecanla izlenen Hint filmlerini farklı kılan özellikler çok fazladır. Ortalama 90 dakika süren ve bütçesi milyonlarca dolar tutan Amerikan filmlerinden Hint filmlerini daha özel, daha güzel kılan ve daha fazla severek izlememize neden olan bu sebepleri yedi maddede toplayabiliriz.

1. Hint Filmlerinin diyaloglarının samimi ve yalın olması

Batı filmlerine nazaran Hint Filmlerinin diyalogları ve ifadeleri daha açık anlaşılır ve içtendir. Ülkemiz insanındaki samimiyeti, merhameti ve sıcaklığı tekrar tekrar yaşatır. Tertemiz duyguların kullanımı yoğundur. Art niyetli sinsi duygulara ve hareketlere Hint Filmlerinde fazla rastlanmaz. Karakterler imalı konuşmaz. Kullanılan kelimeler açık ve anlaşılırdır.

2. Hint filmlerinde konu ve görüntüler aile kurumuna her zaman saygılıdır.

Hint filmlerinde aşk varsa kahramanlar ya bekardır yada daha önceden boşanmışlardır. Aldatma olayına rastlanmaz Hint filmlerinde. Aile üyelerinin birbirine saygısız davranışları olsa da mutlaka film bitmeden hatalarını anlayarak birbirlerine saygılı tutum içerisine girerler. Örneğin “English Vinglish” filminde eşine hak ettiği ilgi ve saygıyı göstermeyen beyefendi, filmin sonunda onun ne kadar başarılı ve saygıdeğer bir insan olduğunu anlamaktadır. “Yerdeki yıldızlar (her çocuk özeldir)” filminde çocuğunun hassasiyetlerini ve özelliklerini bilmeyen ona yeterli dikkat ve özeni göstermeyen ilgisiz kaba davranışlar sergileyen baba, filmin sonunda ne kadar özel bir çocuğu olduğunu fark edecektir. Khosla Ka Ghosla” filminde babasının hayallerine önem vermeyen genç adam mutluluğu, ancak babasını anladığında bulabilecektir.

3. Hint filmlerinde anlatılan aşk, sabır, ayrılık acısı gibi duyguları izleyicinin yüreğinde hissedebilmesi

Belirgin örneklere bakacak olursak; “Veer Zaara” aşk için gösterilebilecek sabrı, “Kal Ho Naa Ho” filminde sevdiğinin mutluluğu için yapılabilecek fedakarlığı, “Ghajini” filminde sevenlerin kavuşmasını beklerken en büyük acıyı yaşamasını, izleyici tüm hücreleriyle hissedebilmektedir.

4. Hint filmlerinin şarkılarının eğlenceli olması yanında şarkıların melodileri de akılda kalıcıdır.

Hint filmlerinde ayrılık şarkıları bile gülümseyerek ve dansedilerek söylenebilmektedir. Hint filmi izledikten sonra izlenilen filmin şarkısının bir iki kelimesi ve melodisi günlerce aklımızda ve ağzımızda kalır. Örneğin “Dangal” filminin “Dangal Dangal” şarkısı ve melodisi, “Ae Dil Hai Mushkil” filminin “Bulleya” şarkısı ve melodisi, “Kabhi Khushi Kabhie Gham” filminin “Kabhi Khushi Kabhie Gham” şarkısı ve melodisi izleyenleri günlerce etkileyebilecek şarkılardır.

5. Hint filmlerinin rengarenk cıvıl cıvıl insanın içini kaynatan dansları


Hint filmlerinde hiç izlememiş olan kişileri ilk etkileyebilecek olan geleneksel hint kıyafetleriyle yaptıkları danslarıdır. Ağır duygular yaşatan filmlerde dahi umulmadık anda başlayan ve beklenmedik kıvraklıkta hareketler içeren danslar dirty dancing sahnelerini aratmayacak güzelliktedir. “Jab Tak Hai Jaan” filminde “Ishq Shava” şarkısında filmin başrol oyuncuları Shahrukh Khan ve Katrina Kaif tarafından sergilenen performans çok farklı dans türlerinden oluşmaktadır. “Rab Ne Bana Di Jodi” filminde gene Shahrukh Khan ve Anushka Sharma nın dansları hint filmlerinde her zaman onlarca kişiyle dans edilmediğini gösteren güzel bir örnektir. “Mohabbatein” filminde kullanılan tüm danslar da genellikle hint filmlerinde görülen renkli ve hareketli danslara iyi bir örnektir.

6. Hint Filmlerinde önemli sosyal mesajların işlenmesi

Hint filmlerinin en önemli örnekleri toplumdaki yanlışlara vurgu yaparak çözümünü de göstermeye çalışmaktadır. “Üç İdiot” filmi geri dönüşü olmayan zarar ve acılara yol açan eğitim uygulamalarının yanlışlığını ele alırken, “Chak De! India” filmi bayanlara toplumda verilen değer ve saygının hak ettiklerinin çok altında olduğunu göstermektedir. “Benim Adım Khan” filmi batının Müslüman olan herkese terörist gözüyle bakma gibi bir önyargıya sahip olmalarını çok etkili bir şekilde anlatmıştır.

7. Hint filmlerinde Amerikan filmlerini aratmayan aksiyon ve gerilim sahnelerinin yer alması

Hint filmlerinde aşk, özlem gibi derin duygular yanında aksiyon ve gerilim filmleriyle de göz doldurmaktadır. “Fan” filminde Shahrukh Khanın takip ve araştırma sahneleri ve filmin konusu nefes almadan izlenecek zeka ve heyecana sahiptir. Ayrıca “Ghajini” filminde verilen gerilim ve heyecan film süresince devam etmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder